Gå til innhold

Som kolven i en klokke / Like the clapper of a bell

01/03/2021

Tekst til CD med musikk av Morten Eide Pedersen, Lawo Records LWC1213

Mange komponister er opptatt av å bygge monumenter over seg selv. Morten Eide Pedersen (1958-2014) var tilsynelatende mer opptatt av mellomrom enn av monumenter. I tillegg til musikkvitenskap og komposisjon var han utdannet i filosofi, sosiologi, matematikk og informatikk. Tverrfagligheten speiler en kaleidoskopisk nysgjerrighet som kunne snu en samtale om et nesten hvilket som helst tema i uventede retninger. I hans lange virke som lærer og veileder tillot det ham å se verden fra studenters og samarbeidspartneres perspektiv, samtidig som han, ofte nesten umerkelig, utfordret de samme perspektivene.

I fem år var han redaktør for musikktidsskriftet Ballade, og fra 1996 bygget han, stillferdig og presist, opp en fullverdig profesjonsutdanning i komposisjon ved Griegakademiet i Bergen. I en periode på 2000–tallet stod Morten Eide Pedersen sammen med en samtidsmusikkfestival bak årlige, ukelange workshops i Bergen der komponister som Brian Ferneyhough, Helmut Lachenmann, Klaus Lang og Salvatore Sciarrino var i byen over mange dager, og der en generasjon unge komponister fra hele landet ble kjent med disse kunstneriske stemmene som mennesker. Både for komponister, musikere og musikkvitere som meg selv var Morten Eide Pedersens kontordør alltid åpen, og hans virke bragte en viktig praktisk og teoretisk flerstemmighet inn i norsk samtidsmusikk og musikalsk akademia.

Da Morten Eide Pedersen uventet og plutselig døde i 2014, var ingen av komposisjonene hans ennå utgitt eller innspilt offentlig. Det musikalske kartet etter ham har med andre ord mange hvite felter. Denne innspillingen er et første bidrag til å gjøre disse mindre, i visshet om at arbeidet med å spore opp partiturer, lydfiler, skisser og skapende logikker stadig tvinger oss ut i nye mellomrom og musikalske valg, i tråd med det prøvende og essayistiske som var så viktig i hans egen kunstneriske praksis.

Les videre i bookleten.

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s